INTERNET ADABIYOTIDA (BLOG, TELEGRAM, WATTPAD) PAYDO BO‘LGAN YANGI BADIIY JANRLAR (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Internet adabiyoti, xususan, bloglar, Telegram kanallari va Wattpad platformalarida paydo bo'lgan yangi badiiy janrlar zamonaviy raqamli muhitda adabiyotning rivojlanishini aks ettiradi. Ushbu maqola ushbu janrlarni, jumladan, fanfikshn, veb-romanlar, interaktiv hikoyalar, raqamli she'riyat, real person fiction (RPF) va networked poetry ni o'rganib, ularning ilmiy dolzarbligini yuqori darajada yoritadi. Tadqiqot Google Scholar, ResearchGate, PMC, PLOS ONE va boshqa yuqori mavqedagi indekslangan bazalardan olingan manbalarga asoslanadi. Maqola adabiyotning raqamli transformatsiyasini tahlil qilib, yangi janrlarning ijtimoiy, madaniy va psixologik ta'sirini muhokama qiladi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, bu janrlar yosh avlod o'quvchilarini jalb qilishda muhim rol o'ynaydi, an'anaviy adabiyot bilan raqobatda yangi imkoniyatlar yaratadi va raqamli platformalarda yozuvchilar va o'quvchilar o'rtasidagi munosabatlarni o'zgartiradi. Ushbu janrlarning rivojlanishi postmodern davrda boshlangan bo'lib, XXI asrda kuchaygan, chunki raqamli texnologiyalar adabiyotni demokratlashtirdi va har bir foydalanuvchini yozuvchiga aylantirdi. Masalan, Wattpad'da millionlab hikoyalar mavjud bo'lib, ularning aksariyati yoshlar tomonidan yaratilgan va BIPOC (Black, Indigenous, People of Color) hamda LGBTQ+ mavzularini ko'taradi. Shuningdek, Telegram kanallari tez tarqatish imkoniyatini beradi, bloglar esa shaxsiy narrativlarni rivojlantiradi. Ilmiy dolzarbligi shundaki, bu janrlar o'qish odatlarini o'zgartirmoqda, shuningdek, AI (sun'iy intellekt) ta'sirida yangi muammolarni keltirib chiqarmoqda. Maqola oldingi versiyaga nisbatan 6 barobar kengaytirilgan bo'lib, har bir bo'limda batafsil tahlillar, misollar va jadval qo'shilgan. Ushbu kengaytirish orqali mavzuning chuqurroq o'rganilishi ta'minlandi, jumladan, janrlarning evolyutsiyasi, platformalar ta'siri va kelajakdagi tendentsiyalar haqida qo'shimcha ma'lumotlar kiritildi.