QUYI AMUDARYO HUDUDIDA MADANIY MEROS OB’EKTLARI VA TURIZM INTEGRASIYASI (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Quyi Amudaryo hududi, shu jumladan Xorazm va Qoraqalpogʻiston viloyatlari, Markaziy Osiyoning eng qadimgi madaniy merosga boy hududlaridan biri boʻlib, bu erdagi tarixiy yodgorliklar ming yillik tarixni oʻzida mujassam etgan. Ushbu maqola hududdagi madaniy meros ob’ektlarining turizm sohasiga integrasiyasining ilmiy va amaliy dolzarbligini chuqur oʻrganib chiqadi. Tadqiqotda internet manbalar, ilmiy maqolalar, YuNESKO hisobotlari, Dunyo Banki ma’lumotlari va statistik koʻrsatkichlardan foydalanilgan. Natijalar shuni koʻrsatadiki, madaniy merosning turizm bilan hamkorligi hududga tashrif buyuruvchi sayyohlar sonini sezilarli darajada oshirib, mahalliy aholining iqtisodiy holatini yaxshilashi, shuningdek, meros ob’ektlarining himoyasini kuchaytirishi mumkin. Masalan, 2023 yilda Oʻzbekistonga 6,6 million sayyoh kelgan boʻlib, Xorazm viloyatidagi sayyohlar soni yil sayin ortib bormoqda. Xulosa qilib aytganda, ushbu integrasiyaning barqaror rivojlanishi uchun hukumat tomonidan qoʻllab-quvvatlash, infrastrukturani yaxshilash va ekologiyaviy muammolarni hal etish choralarini kuchaytirish zarur. Maqola hududning madaniy merosini saqlash, turizmni rivojlantirish va iqtisodiy oʻsish boʻyicha batafsil tavsiyalar beradi, shuningdek, barqaror turizm modellarini joriy etishning ahamiyatini ta’kidlaydi.