O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI IXTISOSLASHTIRILGAN TA’LIM MUASSASALARI AGENTLIGI TIZIMIDAGI KUTUBXONACHILAR UCHUN O‘QUV-SEMINAR: RAQAMLI TRANSFORMATSIYA VA KITOBXONLIK MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Ushbu maqola 2025-yil 27-28-iyun kunlari Samarqand shahrida o‘tkazilgan Ixtisoslashtirilgan ta’lim muassasalari agentligi tizimidagi kutubxonachilar uchun o‘quv-seminar natijalarini keng yoritishga bag‘ishlangan. Maqola ta’lim tizimining raqamli transformatsiyasi, kutubxona faoliyatini tizimli boshqarish, elektron darsliklar va raqamli resurslardan samarali foydalanish, shuningdek, o‘quvchilarning bo‘sh vaqtini mazmunli tashkil etish masalalarini chuqur tahlil qiladi. Seminar davomida muhokama qilingan mavzular, xususan, kutubxona jarayonlarini avtomatlashtirish, darsliklarni tarqatish va hisobga olishning innovatsion usullari, kitobxonlik muhitini shakllantirish va zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarini joriy etish bo‘yicha takliflar keltiriladi. Maqola O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining ta’lim sohasidagi islohotlarini, xususan, “O‘zbekiston-2030” strategiyasi va 2022-yil 14-apreldagi PF-106-son farmonga asoslangan “Yo‘l xaritasi”ning 5-bandi ijrosini ta’minlashda kutubxona xizmatlarining strategik rolini ta’kidlaydi. Seminar O‘zbekiston ta’lim tizimida raqamli transformatsiyani jadallashtirish, kutubxonachilarning professional malakasini oshirish va yosh avlodni global raqobatbardosh muhitga tayyorlashda muhim qadam bo‘ldi. Madaniy tadbirlar, jumladan, Samarqandning tarixiy yodgorliklari va Boqiy shahriga tashriflar ishtirokchilarning motivatsiyasini oshirishga xizmat qildi.