O‘zbek va nemis paremiyalarida hayvon nomlari orqali milliy tafakkurni tadqiq etish (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek va nemis paremiyalarida hayvon nomlari orqali ifodalangan milliy tafakkur o‘rganiladi. Ikkala xalq og‘zaki ijodida hayvonlar inson xulq-atvori, fazilat va nuqsonlarini ramziy tarzda ifodalash vositasi sifatida ishlatilgani tahlil qilinadi. Paremiyalardagi hayvon obrazlarining semantik va madaniy yuklamasi orqali xalqning dunyoqarashi, qadriyatlari va tafakkuri ochib beriladi. O‘rganish jarayonida o‘zaro o‘xshashliklar va farqlar aniqlanib, ularning madaniy asoslari izohlanadi