IMMUN TIZIMNI OSHIRISHDA BAD EKSTRAKTINING TA’SIRINI O‘RGANISH. (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Immun tizimidagi antitela antitanalarni faoliyatini yaxshilash va oshirish uchun turli xil tabiiy ekstraktlardan foydalanish. Tashqi muhitdan kelgan anti jismlarga immune tizimini javob reaksiyalarini yaxshilash asosiy maqsadlarimizdan biri hisoblanadi. Hozirgi kunda turli xil kasalliklar, irsiyatning o’zgarishi va havoning ifloslanishi tufayli kasalliklar ortib bormoqda. Organizm esa bunga qarshi kurashishi uchun immun tizimi va organism sog‘lom bo‘lishi kerak. Tabiiy ekstraktlar va zardob orqali bunga samarali yechim topilmoqda. Chuvalchangning tarkibiy moddalari baliqlarning oʻsishi va immun tizimini saqlash uchun zarurdir. Ekstraktlardagi reporativ xususiyatning fiziologik va patologik jarayonlarini ko‘rib chiqsak, kasallikni davolashda ta’sir darajasi yuqori ekanligini, hatto odamning ichki organlarining somatik hujayralariga ta’sir qilish orqali ham yoshartirish mumkinligini ko‘rishimiz mumkin. Hozirgi kunda juda ko’plab immun tanqisligi sababli kasalliklar ko’payib ketmoqda. Buni oldini olish va inson organizmi immunitetini yaxshilash uchun turli tabiiy ekstraktlarni ahamiyatlarini o‘rganib chiqilmoqda.. Bu ilmiy maqoladan maqsad yomgʻir chuvalchangining dorivorlik xususiyati, immunitet tizimini yaxshilashda BAD ekstraktlarni ta’siri va odam kasalligi uchun davo choralari sifatida oʻrganish.