Osteoartroz davolash profilaktikasi (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Osteoartroz - boʼgʼim togʼaylarida degenerativ-distrofik oʼzgarishlarga tufayli kelib chiqadi. Xastalik rivojlanishida yallig‘lanish va suyak eroziyasi belgilarining ko‘pincha aniqlanishi tufayli "Osteoartrit" atamasi keng tarqalgan "osteoartroz" va "shakl buzuvchi osteoartroz" atamasini asta-sekin siqib chiqarmoqda. Kasallik patagenezini, tashxislash metodologiyasini o`rganish, davolash va profilaktik masalalarini nazariy tahlil etishda ozokerit, tibbiy baliq, parafin applikatsiyalari, novokain, ronidaza elektrofarezi, ultratovush, diadinamik toklar, gidrokortizon fonofare-zi, mahalliy sihatgoxlarda vodorod-sulfidli, rodonli, yod-bromli va boshqa ma’dan suvlar vannalari buyuriladi. Zararlangan bo’g‘im faoliyatinining ortiqcha buzilishi, og‘riq; sindromining turgunlashuvi bilan cho‘zilib ketgan osteoartrozda chanoq-son yoki tizza bo‘g‘imi osteoartrozida bo‘g‘imlarni protezlash og‘rini yo‘qotishga va bo‘g‘im faoliyatini tiklashga olib keladi.