(untitled) (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Ushbu maqolada Buxoro viloyatida oilaviy korxonalar faoliyatini boshqarish samaradorligini oshirishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlari tadqiq qilingan. Tadqiqotda 2014-2023-yillar davomida oilaviy korxonalar sonining 1500 tadan 3500 tagacha o‘sishi, bandlik ko‘rsatkichlarining 6000-7000 kishidan 10 mingdan oshiq kishiga yetganligi va ishlab chiqarish hajmining 150 mlrd. so‘mdan 1750 mlrd. so‘mgacha oshganligi tahlil qilingan. Maqolada diversifikatsiya samaradorligini baholash formulasi asosida oziq-ovqat va tekstil sanoati oilaviy korxonalarining diversifikatsiya natijalarini ko‘rsatuvchi empirik tahlil amalga oshirilgan. “Rohatnon” OK (0.564%) va “My Dream Bakeri” OK (1.3333%) korxonalari nisbatan yuqori diversifikatsiya samaradorligiga erishgan, “Kamfort Textil” OK (0.0027%) va “Mohi Ramazon Nur Tex” OK (0.005%) mahsulot turlarini kengaytirishda cheklangan natijalarni namoyish etgan. Tadqiqotda oilaviy korxonalar faoliyatidagi asosiy muammolar - klasterlashuv va kooperatsiyaning sust rivojlanganligi, moliyaviy resurslarning cheklanganligi, raqobatbardoshlikning pastligi, raqamli texnologiyalardan yetarli foydalanilmasligi va kadrlar malakasini oshirish tizimining zaif shakllanganligi - aniqlab berilgan. Muammolarni hal etish uchun klasterlash va kooperatsion hamkorlikni rivojlantirish, moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini takomillashtirish va innovatsion texnologiyalarni joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan