(untitled) (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Иқлим ўзгариши глобал миқёсда қишлоқ хўжалигига жиддий таъсир кўрсатиб, сув ресурслари танқислиги, об-ҳаво ўзгарувчанлиги ва экстремал иқлим ҳодисаларининг кучайиши каби муаммоларни келтириб чиқармоқда. Ушбу мақола Ўзбекистон каби қуруқ ва ярим қуруқ иқлим зоналарида сув тежовчи суғориш технологияларининг самарадорлигини ошириш ва қишлоқ хўжалигида сув ресурсларидан оқилона фойдаланишнинг илмий асосларига бағишланади. Мақолада томчилатиб суғориш, ёмғирлатиб суғориш, лазерли текислаш каби замонавий технологияларнинг афзалликлари, амалий қўлланиши ва уларнинг иқлим ўзгаришига мослашувдаги роли таҳлил қилинади. Шунингдек, географик ахборот тизимлари (GIS), сенсор технологиялари, масофавий зондлаш ва матемatik моделлаш воситалари орқали сув бошқарувини оптималлаштириш масалалари кўриб чиқилади. Иқтисодий, экологик ва ижтимоий омилларни инобатга олган ҳолда, маҳаллий шароитларга мослашган интеграцияланган ёндашувларнинг муҳимлиги таъкидланади. Тадқиқот натижалари қишлоқ хўжалигининг барқарор ривожланишини таъминлаш ва иқлим ўзгаришига мослашиш учун амалий тавсиялар беради.