(untitled) (International conference on multidisciplinary science, 2024)
Mikroelementlar o‘simliklarning hayotiy jarayonlarida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan mineral moddalar guruhini tashkil qiladi. Ushbu maqola o‘simliklarning o‘sishi, rivojlanishi va metabolik jarayonlarida mikroelementlarning fiziologik rolini yoritib beradi. Mikroelementlarning tuproqdagi mavjudligi, o‘simlikka singishi va biologik faolligiga e’tibor qaratiladi. Xususan, temir, rux, bor, marganets, mis, molibden va xlor kabi mikroelementlarning fermentativ reaksiyalar, fotosintez, nafas olish, hujayra devori shakllanishi va o‘simliklarning stressga qarshi chidamliligida tutgan o‘rni muhokama qilinadi. Maqolada mikroelement yetishmovchiligining o‘simlik salomatligiga salbiy ta’siri va bu muammoni bartaraf etish uchun zamonaviy qishloq xo‘jaligi texnologiyalari taklif qilinadi.